Första flyttaren: Glöm Facebooks Stablecoin. Nu är det $ 700 miljarder Bitcoin i hårkorset

By | 14 January 2021

Bitcoin (BTC) var högre och pressade tillbaka mot 40 000 $ efter en 9,9% -stigning på onsdagen, den största kalenderdagsvinsten på en månad.

En sådan kraftfull återhämtning efter en brant försäljning tidigare i veckan har snabbt återupplivat handelsanda. “Den här bubblan ser inte ut att sprängas”, säger Don Guo, VD för Broctagon Fintech Group, som hjälper mindre kryptovalutor att utnyttja större pooler av likviditet som finns tillgängliga från stora börser.

På traditionella marknader steg de amerikanska statsobligationsräntorna tillsammans med aktier efter att CNN rapporterade att den valda presidenten Joe Biden på torsdag kommer att avslöja ett nytt förslag på koronavirushjälp, och att hans rådgivare har sagt till allierade i kongressen att förvänta sig en prislapp på cirka 2 biljoner dollar. Guld försvagades 0,2% till 1841 $ en uns.

Marknaden rör sig

Relaterat: Bitcoin studsar när alternativmarknaden ser 20% chans på $ 50 000 vid månadens slut

Innan koronaviruset slog förra året var en stor konversation mellan chefer, lagstiftare och tillsynsmyndigheter i finansbranschen precis hur man reglerar vågen, den föreslagna digitala valutan från Facebook.

“Med Facebooks mycket stora nätverk med mer än en miljard människor kan en stablecoin få systemiska konsekvenser mycket snabbt”, sa Powell i en webbsändningsdiskussion i Zürich i september 2019 med schweiziska nationalbankens ordförande Thomas Jordan. “Vågen måste hållas enligt de högsta regleringsstandarder och förväntningar.”

Snabbspolning framåt och den Facebook-sponsrade token (sedan omarbetad och ommärkt) har fortfarande inte startat. Istället är det nu bitcoin, den ursprungliga och största kryptovalutan, som plötsligt lockar tillsynsmännens uppmärksamhet.

Bitcoin är en “mycket spekulativ tillgång”, sade Europeiska centralbankens ordförande Christine Lagarde onsdag vid ett Reuters-evenemang. Enligt nyhetstjänsten gick hon med i ett antal tillsynsmyndigheter från hela världen för att uppmana till implementering av globala regler för kryptovalutor.

Relaterat: Deribit Exchange höjer maximalt pris för Bitcoin-alternativ till $ 400K

“Det måste finnas regler,” sa Lagarde. “Detta måste tillämpas och överenskommas.”

En fördubbling av priserna på bitcoin 2019, en fyrdubbling förra året och ytterligare 32% vinst bara under de första två veckorna 2021 har snabbt gett kryptovalutan ett marknadsvärde på 709 miljarder dollar.

Alla vet att bitcoins pris är flyktigt, vilket var mindre bekymmer för ett par år sedan när det bara var en av de “inget värde” -kryptovalutorna. En liten extrapolering visar varför ämnet blir svårare att ignorera.

En annan fyrdubbling i priset (hypotetiskt sett naturligtvis) skulle driva bitcoins marknadsvärde till nästan 3 biljoner dollar. Det är ungefär samma mängd nya pengar som Federal Reserve skrev ut förra året och sedan pumpade in på traditionella finansmarknader förra året för att hindra dem från att vackla.

Ett stort antal, med andra ord. Så kallade skuldsatta lån, som bankerna tillhandahåller till skräpföretag och sedan säljer till investerare för handel på Wall Street, växte så snabbt under det senaste decenniet att Federal Reserve varnade i början av 2019 om de växande riskerna. Det totala utestående beloppet för dessa skräplån uppgår för närvarande till cirka 1,7 biljoner dollar.

Med koronaviruset dämpat överklagandet av pappersräkningar har centralbanker runt om i världen påskyndat ansträngningarna att utveckla eller åtminstone studera digitala versioner av sina egna valutor. Kina har redan prövats. Tidigare i veckan meddelade Fed: s filial i New York, som hanterar den amerikanska centralbankens penningmarknadsverksamhet, att de hade behållit rekryteringsföretaget Heidrick & Struggles för att rekrytera en inledande chef för ett planerat New York Innovation Center, som kommer att “utvecklas djupare insikter i kritiska trender inom finansiell teknik. ”

Ett stort dilemma som regulatorer står inför är att Bitcoin-blockkedjan utformades som ett autonomt, peer-to-peer elektroniskt betalningssystem som använder distribuerad ledteknologi – teoretiskt sett utom kontroll över någon person, företag eller regering. Så Fed kan inte bara beställa bitcoin att stå ner, som det egentligen gjorde för Facebook.

Men enligt en rapport som publicerades på onsdag av analytiker med Macquarie, den stora australiensiska investeringsbanken, går “privata kryptovalutor” som bitcoin snabbt in i elektronisk handel, och det verkar osannolikt att en digital dollar eller digital euro kan starta tidigast 2022.

“Vi tror att användningsfall för privat krypto skulle kunna uppnås om handel blir alltför van vid privat kryptoanvändning innan ett centralbankalternativ för digital valuta lanseras som ett stabilt, legitimt alternativ”, skrev Macquarie-analytikerna. “U.S. tillsynsmyndigheter har en hel del makt över hur kryptos fungerar och hur deras ekosystem utvecklas. Detta blir mindre meningsfullt när nätverkseffekten av kryptor växer, nytta och acceptans vidgas och fiat potentiellt tappar viss efterfrågan på handel. ”

Den fungerande amerikanska valutakontrollern, Brian Brooks, som är en tidigare rådgivare för kryptovalutautbytet Coinbase, har använt de sista dagarna av president Donald Trumps fyraårsperiod för att redogöra för dygderna med kryptovalutor.

“Crypto handlar om frihet”, sa Brooks i en liveströmd händelse värd blockchain-analysföretaget Elliptic, som rapporterats av CoinDesk’s Nikhilesh De. I en Financial Times-utgåva skrev Brooks om den potentiella möjligheten från ”självdrivande banker” byggda ovanpå decentraliserade finansnätverk.

“Deras större effektivitet skulle frigöra betydande mängder kapital som går förlorade till driftskostnader idag eller saktas av beslut som är beroende av mänsklig grå substans”, hävdade Brooks. Han planerar att avgå från tillsynsrollen på torsdag.

Charlie Morris, VD för kryptovalutafondförvaltaren ByteTree, skrev onsdagen i sitt veckovisa nyhetsbrev att bitcoin kan vara “redo att utmana det finansiella systemet.”

“Det är ett projekt med öppen källkod, som har lockat några av de finaste hjärnorna i världen”, skrev Morris. ”Detta leder till kontinuerlig förbättring, vilket innebär att det finns ett oändligt antal ansökningar. Den massiva utvecklingsinsatsen har centrerats kring bitcoin, i motsats till andra kryptor, eftersom det dominerar ekosystemet och står inför kraftlagarna bakom nätverkseffekten. ”

Bloomberg News, med hänvisning till en rapport från den börsnoterade hedgefonden Man Group, rapporterade på onsdagen att bitcoin skiljer sig från andra investeringsbubblor som tulpaner, järnvägar och dot-com-aktier, genom att det har “överlevt tre topp-till-dal-utdrag av över 80% ”på färre än tio år.

En sak som faktiskt kan oroa tillsynsmyndigheter och banker är den växande övertygelsen bland både chefer i kryptoindustrin och några stora investerare att tillväxtcykeln för digitala tillgångar fortfarande är i ett tidigt skede.

“Hur länge tills hela det äldre finansiella systemet migrerar till ett digitalt internet på webben 3.0 baserat på teknik med distribuerad huvudbok?” Mati Greenspan, grundare av utbytes- och kryptovalutaanalysföretaget Quantum Economics, skrev onsdag. “Min känsla är att vi fortfarande är tidiga.”