Mt. Gox fordringsägare kan få konkursbundet Bitcoin

By | 17 January 2021

Tidigare Mt. Gox-partner CoinLab slöt ett avtal med Mt. Gox konkursförvaltare Nobuaki Kobayashi den 15 januari.

CoinLab-arrangemanget gör det möjligt för borgenärer att kräva upp till 90% av den Bitcoin som är bunden i den nedlagda börsens konkurs, enligt Bloomberg.

CoinLab till undsättning

Borgenärer som accepterar affären kommer att få tidiga betalningar snarare än att vänta på att flera domstolsärenden i samband med konkursen ska slutföras.

Enligt CoinLab är avtalet inte bindande för borgenärer som avvisar det. Om de avvisar det, kommer de att behöva vänta tills dessa ärenden döms, säger CoinLab.

Mt. Gox var ett japanskt kryptovalutautbyte och var vid ett tillfälle världens största. Entreprenörer Peter Vessness och Mike Koss grundade CoinLab 2011 för att hjälpa börsen att hitta investerare i USA.

En lång, utdragen resa

År 2014 stängdes börsen plötsligt eftersom utredningar visade att de hade tappat över 850 000 bitcoins som tillhör sina kunder. Strax efter ansökte det om konkurs och lämnade dessa kunder osäker på om de skulle kunna återställa någon av sina bitcoins.

Mt. Gox hänförde förlusten till en serie av överträdelser som börsens kunder och kryptovalutasamhället ansåg misstänkta.

Japanska myndigheter anklagade senare börsens tidigare VD, Mark Karpelès, för förskingring. De anklagade honom för att få tillgång till börsens datorsystem för att förfalska uppgifter om dess utestående saldo för att täcka hackarna.

Under de sex åren sedan börsens stängning återhämtade japanska myndigheter mycket av de saknade bitcoinsna med hjälp av flera kryptovalutaanalysföretag.

Ingen av dessa bitcoins hittade vägen till Mt. Gox-kunder på grund av de många utredningar och domstolsärenden som ägde rum.

Mt. Gox miljonärer

CoinLab-avtalet ger hopp om ett slut för Mt. Gox-kunder. För vissa kommer återhämtningen att medföra ett livsfall.

På dagen Mt. Gox ansökte om konkurs, bitcoin handlades till $ 489. Det sätter förlorade bitcoins värde på drygt 415 miljoner dollar.

Bitcoin höjde sig till över 37 000 dollar efter en institutionell investering 2020. Värdet på de förlorade (nu återvunna) bitcoinsna är nu 31,5 miljarder dollar.

Många av de tidigare Mt. Gox-kunder blev nominella miljonärer under de sex åren deras bitcoins har hållits i förvar.

Även om många i samhället är nöjda kommer det ökända utbytet äntligen att göras för att kompensera sina tidigare kunder, de oroar sig för att ersättningen kan utlösa en enorm försäljning orsakad av de kunder vars liv kan förändras.