Europeiska centralbanken efterlyser ökad reglering av BTC

By | 17 January 2021

Europeiska centralbankens president har krävt ökad reglering av BTC, efter att ha kopplat dess användning till global brottslighet och penningtvätt, enligt rapporter.

ECB-chef Christine Lagarde sa att den digitala valutan i allt högre grad används av brottslingar världen över för att täcka sina spår online och för att tvätta pengar under myndigheternas upptäckt, rapporterade Reuters.

På grund av transaktionernas i stort sett anonyma karaktär sa Lagarde att brottslingar förlitade sig på BTC och ojämn reglering för att flytta olagliga pengar utan tillsyn eller tillsyn.

Som ett resultat krävde hon mer brådskande kring global reglering av sektorn och mer ett försök att utveckla gemensamma standarder, för att förhindra brottslingar att missbruka digitala valutor som en bakdörr till penningtvätt och andra onödiga aktiviteter.

Lagarde betonade den ”roliga affären” på BTC-marknaderna och beskrev kryptovalutakriminalitet som ”helt förkastligt.”

”(BTC) är en mycket spekulativ tillgång som har drivit några roliga affärer och en del intressant och helt förkastlig penningtvättaktivitet.”

Medan BTC förblir i stort sett oreglerat över stora delar av världen, har globala standarder gradvis kommit fram. Det mest anmärkningsvärda exemplet har varit penningtvätt, med börser och andra kryptotjänster som nu följer standardiserade AML-krav.

Nyheten sammanfaller med ett rally i BTC-priser under de senaste månaderna, stimulerat av ett ökande vanligt intresse för BTC-tokens. Detta har lett till ytterligare krav på reglering över hela världen, mitt i rädslan för att fler spekulanter kan sluta förlora alla sina pengar.

I kombination med höga bedrägerier och oro över penningtvätt och annan brottslighet som går genom BTC, sa Lagarde att tiden för lätt beröring av den digitala tillgången var över.

”Det måste finnas regler. Detta måste tillämpas och överenskommas … på global nivå, för om det finns en flykt kommer den flykten att användas. ”